fbpx

Membongkar Cara Peguam Memperkasakan Atlet Menghadapi Penamatan Paksa

by | Jul 18, 2023 | Business, Contracts, Featured, Law, Sports

Membongkar Cara Peguam Memperkasakan Atlet Menghadapi Penamatan Paksa.

 

Bila-bila saya membaca laporan sukan dimana Pemain dan Kelab Bola Sepak bersetuju untuk penamatan bersama (“mutual termination”), terdetik saya terfikir bahawa penamatan itu adalah penamatan paksa yang pemain terpaksa setuju dan terima. Jadi, saya terpanggil untuk berkongsi sedikit mengenai isu ini. Ini adalah beberapa butiran tentang cara khusus seorang peguam sukan boleh membantu seorang atlet yang terpaksa bersetuju dengan penamatan kontrak permainan mereka bersama:

 

1. Terangkan kontrak:

 

Dari pengalaman saya, ramai atlet tidak baca dan faham kandungan kontrak yang mereka tandatangan; apa lagi apa hak mereka di dalam kontrak itu. Peguam akan menyemak kontrak dengan teliti untuk memahami hak dan kewajipan atlet di bawah kontrak. Ini termasuk memahami terma klausa penamatan dan maksudnya untuk atlet. Peguam juga perlu memahami dasar dan prosedur kelab untuk menamatkan kontrak.

 

2. Berunding pakej pemecatan:

 

Peguam boleh berunding dengan kelab bagi pihak atlet untuk cuba mendapatkan pakej pemecatan yang lebih baik. Ini mungkin termasuk perkara seperti bayaran sekaligus, perlindungan insurans kesihatan yang berterusan atau bantuan dalam mencari pekerjaan baharu. Peguam perlu mengetahui nilai pasaran perkhidmatan atlet dan apa yang diterima oleh atlet lain dalam situasi yang sama dalam pakej pemberhentian.

 

3. Cabar penamatan di mahkamah:

 

Dalam sesetengah kes, peguam mungkin boleh mencabar penamatan kontrak di tribunal atau mahkamah. Ini boleh dilakukan jika penamatan itu tidak wajar atau jika kelab tidak mengikut prosedur yang betul. Peguam perlu mengumpul bukti untuk menyokong kes atlet dan perlu mengetahui undang-undang kes yang berkaitan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ini hanyalah beberapa cara khusus yang seorang peguam boleh membantu seorang atlet yang terpaksa bersetuju dengan penamatan kontrak permainan mereka bersama. Langkah-langkah khusus yang akan diambil oleh seorang peguam bergantung pada keadaan individu kes itu.

 

Berikut adalah beberapa tips tambahan untuk atlet yang menghadapi situasi ini:

 

1. Jangan menandatangani apa-apa tanpa bercakap terlebih dahulu dengan peguam. Kelab mungkin cuba menekan anda untuk menandatangani dokumen yang mengetepikan hak anda. Jangan menandatangani apa-apa tanpa bercakap terlebih dahulu dengan peguam untuk memahami hak dan pilihan anda.

 

2. Simpan rekod segala-galanya. Ini termasuk sebarang surat-menyurat dengan kelab, sebarang rekod perubatan dan sebarang dokumen lain yang berkaitan dengan kes anda. Menyimpan rekod segala-galanya akan membantu peguam anda membina kes anda.

 

3. Bersabarlah. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk menyelesaikan kes anda. Bersabar dan bekerjasama dengan peguam anda untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

 

Jika ada persoalan mengenai perkara ini, boleh rujuk kami di About Us.

NIK ERMAN NIK ROSELI Commercial & Sports Lawyer

Share This